Uld til børn: hvad er uld, hvorfor er uld fantastisk og hvornår bør din baby bruge uld?

Hos byLINDGREN elsker vi termo til børn - faktisk mener vi det er et must-have i barnets garderobe. Men til de helt små stilles flere krav til overtøjets varmeregulerende egenskaber, da deres krop ikke er i stand til selv at varmeregulere. Samtidig har de primært brug for overtøj til brug i barnevognen eller autostolen, og overtøjet skal derfor være mere elastisk og blødt.

Derfor har vi lavet en overtøjsserie i uld, som er designet til at imødekomme de mindstes behov. Serien består af en ulddragt og en uldjakke lavet i den blødeste merinould.

Vi har her lavet en komplet guide om uld, som forhåbentlig kan gøre dig klogere på uldens unikke og fantastiske egenskaber og hvorfor vi anbefaler dig at bruge uld til din baby.

Hvad er uld?

Uld er en naturfiber, der består af protein. Typisk kommer uld fra får og spindes til enten garn eller tråd inden det anvendes til tøjproduktion. Uld kan desuden kartes og bruges til filtning. Dette giver et fastere tekstil end et almindeligt strikket eller hækle tekstil.  

Der findes flere former for uld. De mest kendte er merino, kashmir, mohair, angora og alpaca.  

Uld er et emne, der kan dele vandene. De fleste har en holdning, nogle desværre negativ, til uld. Dette bunder ofte i oplevelser eller fordomme om at uld kradser og derfor selvfølgelig er irriterende at have på. 

Modsat bomuld, som de fleste ynder at bruge og har en forkærlighed for, er uld et mindre hårdført materiale, der kræver en noget anderledes håndtering end den meget hårdføre bomuld. Har man én gang haft en mindre god oplevelse med uld kan det hurtigt føre til at man helt undgår at købe det igen. Hvilket vi synes er en skam, for uld er et fantastisk materiale, der i vores optik ikke fortjener sit lidt blakkede ry. 

 Vi vil derfor udfordre og nuancere fem af de, ifølge os, mest udbredte fordomme om uld – og forhåbentlig give dig lysten til at introducere uld i dit barns – og måske dig eget - klædeskab. 

5 fordomme om uld

Vi vil derfor udfordre og nuancere fem af de, ifølge os, mest udbredte fordomme om uld – og forhåbentlig give dig lysten til at introducere uld i dit barns – og måske dig eget - klædeskab.

“Uld kradser”. Det er korrekt at der findes typer af uld, som kradser. Vi mindes nok alle hjemmestrikkede trøjer eller strømper fra vores barndom, som kradsede ved brug og var ubehagelige at have på. Men især merino og alpaca er uldtyper, som er så fine og bløde i deres fibre at de ikke kradser og derfor egner sig særdeles godt til børnetøj. 

“Uldtøj ser kedeligt ud”. Ligesom med næsten alt andet tøj er det individuelt, hvad man anser som flot og æstetisk. Men i dag findes der meget flot uldtøj på markedet - både til voksne og børn. Og i takt med at udbredelsen af især uldtøj til børn vokser, er det også større fokus på at gøre dette moderne og flot. 

“Når du én gang har brugt uld, har kroppen svært ved at holde på varmen i bomuld”. Dette er en af de mere hårdnakkede fordomme. Men en fordom der ikke har meget hold i virkeligheden. Kroppen mister ikke sin evne til at varmeregulere fordi den har vænnet sig til brugen af uld. Du kan derfor roligt bruge ulddragt eller uldjakke til dit barn uden at frygte, at du på sigt, ødelægger dit barns evne til at varmeregulere. 

“Uld bliver hurtigt grimt og peeler meget”. Der findes, som tidligere nævnt, flere former for uld og nogen er mere hårdføre end andre. Vasker du ofte dit uldtøj - og især ved brug af centrifugering – vil det hurtigt peele (læs: fnuldre). Derfor er korrekt vedligeholdelse og vask af dit uldtøj vigtig for at forlænge levetiden på det – og for at få det til at bevare en pæn overflade. Mere om det senere. 

“Uld kan ikke vaskes i maskinen og filter let”. Denne fordom opstod formegentligt i en tid, hvor vaskemaskiner ikke var udstyret med uld- eller håndvaskprogrammer. Men i dag, hvor de fleste vaskemaskiner har disse programmer, kan uldtekstiler sagtens vaskes i maskinen – og de vil ej heller filte. Dog kræver uld et vaskemiddel, der er specielt udviklet til uld for at bevare sine positive egenskaber. Derudover er uld meget resistent overfor snavs og kræver derfor sjældnere vask end andre tekstiler. 

Hvilke egenskaber har uld så?

Uld behøver ikke være en kradsende og ubehagelig oplevelse – som den mange af os nok kender fra hjemmestrikkede trøjer som barn. Uld er derimod et naturligt materiale, som indeholder en lang række positive egenskaber. Især merinould er en utrolig blød uldtype grundet sine fine fibre og er derfor yderst velegnet til de mindste – og er derfor også den uldtype, vi anvender i produktionen af vores uldovertøj til baby og de mindste børn.  

Vi lister her nogle af de gode egenskaber uld netop har:

Især merinould er ekstrafint og blødt, og derfor dejligt at have på. 

Uld er både isolerende og temperaturregulerende. Uld holder os altså varme – og sørger samtidig for at temperaturregulere således vi heller ikke får det for varmt, koldt eller fugtigt. 

Uld kan indeholde helt op til 35% af sin egen vægt i væske uden at det føles fugtigt, grundet sine særlige fibre og naturlige indhold af lanolin. Derfor isolerer uld, selv når det er vådt, men efterlader ikke dit barn vådt og koldt. 

Uld kan bruges hele året rundt. Om sommeren virker uld kølende og giver samtidig en god UV-beskyttelse. Miljøstyrelsen angiver, at uld giver bedre beskyttelse mod solens skadelige UV-stråler end bomuld, hør, silke og polyester. Årsagen er at uld absorberer UV-strålerne frem for at lade dem passere gennem tøjets fibre. I sommermånederne vil det derfor være en tynd uldtrøje eller –cardigans kølende effekt, der gør sig gældende. 

Du har muligvis hørt ordet “lanolin” før. Lanolin er et naturligt fedtstof, der findes i al slags uld. Udover at bidrage til at undgå at ulden føles våd, hæmmer lanolin, væksten af bakterier i ulden. Det er en stor fordel, da bakterier er det, der giver lugt i dit tøj. Derfor bør du ikke vaske dit barns uldovertøj for ofte – faktisk har uld, der ikke er i direkte kontakt med huden, bedst af ikke at blive vasket - medmindre det er synligt beskidt. Det bevarer det naturlige indhold af lanolin og skåner uldens fibre. 

Uld holder exceptionelt godt på farverne og falmer ikke som eksempelvis bomuld gør. De fleste former for naturfibre falmer hurtigt ved vask. Dette gør sig ikke gældende for uld, som ikke mister indfarvning ved vask. 

Hvorfor skal jeg vælge uld til min baby?

Når man har læst vores liste over uldens gode egenskaber, er det måske egentlig meget nemt at svare på, hvorfor du bør vælge uldovertøj til din baby.  

Spædbørn er ikke i stand til at varmeregulere og giver ikke selv udtryk for, hvis de fryser. Derfor er det især vigtigt at de er iklædt tøj, som holder dem varme, samtidig med at de ikke risikerer at blive våde og kolde af sved. Uldens luftige, krøllede fibre giver millioner af små luftlommer, der sikrer et isolerende mellemlag. Hvis barnet sveder vil en stor del af sveden optages i uldfibrenes luftige kerne og fordampe herfra. I Danmark sover de fleste babyer deres lure i barnevognen – i al slags vejr. Det stiller store krav til det overtøj, der designes til de mindste. Tøjet skal have sørge for at barnet hverken fryser eller sveder – og kunne suge fugt. Derudover skal det være behageligt for baby at have på og have en vis grad af elasticitet således at barnet kan røre sig i det – og derved ikke bliver forstyrret i sin søvn. Uld opfylder alle disse behov - især merinould, som med sine meget krusede og afbøjede fibre gør, at tekstiler lavet af denne type uld ikke stikker. De krusede fibre gør også, at tekstiler lavet af merinould er ekstra elastisk og derfor meget behageligt at have på.  

Som en ekstra og god fordel ved at købe uldovertøj, er at man kan sige, at uld er et mere bæredygtigt valg, da det er et fornybart materiale og sammen med bomuld og viskose, er det materiale der, udleder mindst C02 under produktion. 

Hvornår skal baby have uld på? 

Du kan bruge uld det meste af året, men uld er selvfølgelig mest egnet til årets koldeste måneder. Når temperaturen er på sit laveste, vil vi anbefale at du iklæder din baby en ulddragt, da den isolerer hele baby krop. Hvorimod du med fordel kan nøjes med at anvende en uldjakke i årets mindre kolde måneder. Dog er det vigtigt at barnets hænder og fødder altid holdes varme, da der sker stor varmeafledning fra især hænder, fødder samt barnets hoved. For at være sikker på at barnet ikke taber vanter eller futter under søvnen, er det at foretrække at iklæde barnet en ulddragt eller –jakke med ombuk ved hænder og fødder. En uldhue eller uldhjelm er især også god til at holde hoved varmt.  

Til transport i autostol er ulddragten og –jakken også brugbar, da det af sikkerhedsmæssige årsager frarådes at iklæde sit barn flyverdragt eller vinterjakke i autostolen. Selen kan ganske enkelt ikke strammes tilstrækkeligt, når barnet har tykt overtøj på. Derfor vil en ulddragt eller -jakke være det ideelle alternativ, da de ikke fylder, men samtidig holder barnet varmt.  

merinould til baby

Vælg byLINDGREN® merinould

Hos os finder du et udvalg af ulddragter og uldjakker i den lækreste, smørbløde merinould af højeste kvalitet. Tøjet er designet med stor fokus på at forene funktionalitet og design. Vores vamsede uldovertøj til baby og småbørn opfylder behovet for åndbart og isolerende overtøj, der kan bruges det meste af året - om det er til ture i bil eller lure i barnevognen. Ulddragterne og -jakkerne fås i flere fine farver til både drenge og piger og i størrelse 50/56 til 98.  

Som med alle vores styles, har vi navngivet vores ulddragter og –jakker med fine nordiske navne. Dragten og jakken til piger er begge navngivet Una mens drenge modellerne hedder Tjalfe. Derudover har vi lavet en unisex baby jakke med navnet Modi. 

For at lune bedst muligt er begge styles udstyret med ombuk ved hænderne og ulddragten også ved fødderne. 

byLINDGREN® uld tilbehør

Udover vores uldserie til de mindste har vi valgt også at producere vores strikkede pandebånd og huer i merinould. Disse er lavet i en ekstrafin blød merinokvalitet, der er yderst behageligt at have på. Begge har et blødt bumuldsfoer, der føles blødt mod selv den sarteste hud og findes i en række flotte klassiske farver.