Interview med Anne & Katrine 👯

Interview med Anne & Katrine

I april 2021 blev vi interviewet til vores absolutte yndlingsmagasin ChriChri. ♡ I alt ti spørgsmål, som mundede ud i følgende svar og refleksioner, som vi gerne vil dele med dig! 🥰

Hvordan kom I på ideen med at starte en virksomhed sammen?

Katrine: "Det har egentlig aldrig lagt i kortene at vi skulle være selvstændige – hverken sammen eller hver for sig. Jeg har engang drømt om at blive arbejdsgiver, og har måske også haft en lille iværksætter i maven, men med et godt job, to små børn og en hverdag i Aarhus – cirka 180 km. fra Sæby, hvor Anne boede – så var det slet ikke planen, at vi skulle stifte virksomhed sammen dengang i 2015."

Anne: "Ideen kom, da Katrines pige var helt lille og skulle starte i dagpleje. Katrine spurgte mig til råds angående ”must-haves” til dagplejestart, hvor jeg bl.a. nævnte termotøj. Katrine vidste på daværende tidspunkt ikke hvad termotøj var - og efter en hurtig søgning på Google, kunne Katrine hurtigt konstatere, at det "kom ikke til at ske"! Termotøj var på det tidspunkt ikke særlig flatterende. Det var som oftest unisex-modeller i hidsige farver og i meget syntetiske kvaliteter. Katrine mente, at det måtte kunne gøre bedre – med et mere stilfuldt udtryk med et klassisk quiltet look, som vi jo kender det. Det ikke kunne passe, at vi var de eneste, der synes det! Katrine mente, at jeg måtte kunne slå nogle steger på et papir og så kunne vi designe den fineste termotøjskollektion, hvor der ville blive differentieret mellem køn - men også aldre. Og så formede der sig pludselig en hel kollektion i hovederne på os.

Jeg havde, inden jeg blev uddannet sygeplejerske, gået med en drøm om at blive designer, og havde år forinden søgt ind på Designskolen TEKO i Herning. Desværre blev jeg sorteret fra under optagelsesforløbet, så drømmen brast og jeg skiftede retning. Men der ligger nok en lille designer gemt i maven på mig!" ;-)

Hvorfor skulle det lige være med hinanden, at I ville have en virksomhed?

Katrine: "Det var egentlig en tilfældig snak en sensommerdag, hvor vi – for sjov - brainstormede på et overtøjskoncept til børn, en designlinje og et navn, vi med det samme vidste skulle være ”byLINDGREN®”. Lindgren er vores fælles efternavn og det klinger så dejlig nordisk – helt i tråd med vores designfilosofi. Og så har Astrid jo sørget for at gøre dét efternavn verdensberømt. ;-)

 Vi opdagede, at vi dybest set drømte om det samme; at skabe noget, at forenkle og se det vokse, og ikke mindst at blive uafhængige – sammen. Vi drømte om frihed til selv at strukturere en fælles hverdag og til selv at bestemme. - Ja, dengang havde man nok en lidt rosenrød forestilling om hvad det vi sige at være iværksætter, men selvom vi er blevet fem år klogere og rigere på erfaring, så er det grundlæggende de samme motivatorer, der driver os i dag.

Anne: "Vi havde hver især nogle kompetencer, kendskab til forskellige venner og bekendte i vores netværk med kvalifikationer, der kunne være brugbare samt et godt bagland, vi kunne gøre brug af. Pludselig gav det bare ikke mening, IKKE at gøre det!"

Havde I nogle betænkeligheder, inden I startede? 

Anne: "Ej, det lyder helt naivt at svare nej. Haha! Men egentlig havde vi ikke de store betænkeligheder. Ja, vi var nok temmelig naive begge to! Jeg tror faktisk ikke helt vi vidste, hvad de ville indebære. Vi havde nok en eller anden illusion om at det “bare” var at tegne noget tøj og så sælge det i vores fritid de første mange år - indtil vi kunne leve af det. Og blev det godt, så var vi glade - og gjorde det ikke, så havde vi i hvert fald prøvet." 

Katrine: "Jeg tror min største bekymring var mit gode fuldtidsjob og den karriere, jeg kun lige havde startet i Aarhus, som jeg pludselig gamblede med. Vi drømte begge stort, men var nok i virkeligheden ikke så velovervejet ifht. risici og alt dét, det kræver, både økonomisk og tidsmæssigt. Og de afkald, man giver på familie- og vennefronten, når man altid arbejder. For det gør vi."

Anne: "Vores forældre - og nok især vores søde mor - har fra starten af været utrolig bekymret for om vores gode forhold til i hinanden indbyrdes ville ændres på grund af byLindgren. Jeg tror hun har frygtet det værste; at vi ville blive så uvenner at noget ville gå galt, at vi ville blive uvenner og dette ville resultere i, at familien fremover ikke ville kunne samles omkring et bord."

Er disse betænkeligheder gjort til skamme nu? 

(Begge griner...) Anne: "Ja, så absolut! Jeg tror ikke vi sådan helt havde gennemtænkt, hvad det vil sige at drive en virksomhed, og hvor stor en skala, den pludselig ramte. Men vi blev klogere."

Katrine: "Det var meget mere kompliceret end vi nogensinde havde forestillet os. Ingen af os er uddannet indenfor tekstil og mode, og ingen af os havde et netværk i branchen eller en fordelagtig indgang. Og vi havde heller ingen penge, som vi kunne kaste efter projektet."

Anne: "Vi havde i vores forretningsplan kalkuleret med at sælge cirka 1500 sæt termotøj den første sæson - og vi havde tænkt at vi kunne have lager hjemme hos mig, da vi har en ret stor baggang. Men da vi stod få uger inden den første kollektion ramte Danmark, indså vi, at der umuligt kunne stå 29 paller ind i baggangen! Vi solgte pludselig i omegnen af 15.000 sæt termotøj og vi blev taget med storm! Det hele gik så stærkt - og vi er vækstet stødt lige siden. 

Vores forældre giver ofte udtryk for hvor stolte de er af os - og jeg tror faktisk vi har bevist overfor dem, at vi ikke bliver uvenner! Vi kæmper hver dag en kamp for at drive byLINDGREN®. Og vi gør det sammen!" 

Hvordan har I fordelt arbejdet mellem jer? Gav det sig selv helt naturligt? 

Katrine: "Selvom vi altid får at vide, at vi ligner hinanden og er meget ens, så er vi fagligt ret forskellige. Vores komplementære egenskaber er nok blevet vores allerstørste styrke.

I dag er Anne ansvarlig for alt BtB-salg, og er vel chefdesigneren i byLINDGREN®.  Hun færdiggør de endelige arbejdstegninger og målskemaer i samarbejde med vores konstruktør, mens jeg hovedsageligt har dialogen med Kina omkring produktion, kravspecifikationer af metervarer, priser, levering og alt muligt andet.

Jeg er uddannet cand. oecon og har derfor en grundlæggende god økonomisk og forretningsmæssige forståelse, så jeg sidder naturligvis med regnskaber og budgetopfølgning og alle vores interne systemer og procedurer. Jeg har ligeledes bygget vores webshop og står for alt SoMe – ja, jeg har nok lidt mere teknisk snilde end Anne. ;-) Og fordi Anne ikke selv bruger Instagram eller Facebook, blev det hurtigt mig, der fik den opgave."

Anne: "Til at starte med gjorde vi ALT sammen i. Og mange ting, er vi fortsat begge inde over. Men i dag giver arbejdsfordelingen nærmest sig selv! Vi har hver vores kompetencer - og ikke mindst begrænsninger-, så vi forsøger at dele de opgaver, der giver sig selv mellem os. Ideer til nye styles kommer ofte som en flygtig ide fra Katrine - mens det er mig, der slår stregerne og nok mere er realistisk omkring hvad der konstruktionsmæssigt kan lade sig gøre eller ej. 

Katrine er talknuseren, der sidder med regnskab og elsker at “nørde” i exel. Katrine er den meget innovative og idérige, der til tider skal “tøjres” lidt. Det er så her, jeg kommer ind i billedet. Ha ha..

Jeg selv er på ingen måde skabt til at sidde bag en skærm! Jeg elsker kontakten og interaktionen til andre mennesker - og så synes jeg det er sjovt at sælge – helt modsat Katrine!. Så da der skulle ringes kold canvas og “bankes døre op”, da vi lancerede vores første kollektion i 2018, var det helt naturligt, at det var mig. Men det er naturligvis Katrine, der har oprettet ordrearket og lookbook’en forinden. Så vi har løbende fundet ud af hvor godt vi rent faktisk supplerer hinanden! Det tror jeg ikke vi var klar over inden."

Hvad er det bedste ved at arbejde sammen og være søstre?

Katrine: "Det bedste er uden tvivl at vi kender hinanden ud og ind. Det er på en måde helt ukompliceret, at man altid kan være 100% ærlig uden at skulle pakke noget ind eller overveje sine ord – også selvom vi nogle gange drøfter og diskuterer lidt ukonstruktivt (Katrine griner...)."

Anne: "Vi kender hinanden ind og ud og er vokset op med samme værdisæt og normer. Vi deler den samme platte humor og forstår hinanden. Oftest tænker vi det samme og ord kan være overflødige - men gør vi ikke, så er vi ikke bange for at sige hinanden imod. Det er sjældent, men hænder det, vi er uenige om noget, så varer det oftest ikke så længe før vi igen forenes og bliver gode venner. 

En helt klar fordel ved at være to er også at vi hele tiden har hinanden – ja, både i medgang og modgang. Man har én af fejre succeserne med, men også én at dele sin frustration med. Når én af os engang i mellem er frustrerede eller opgivende, så er det SÅ vigtigt at have en makker, der ”peptalker”, hepper, ser muligheder fremfor problemer og formår at anskue situationen lidt mere oppe fra og ned.

Vi er faktisk ret gode til at motivere hinanden og til at holde humøret højt!"

Hvad er det hårdeste ved den kombination? 


(Laaaaang tænkepause....) Anne: "Hmm.. Det hårdeste er nok, at vi altid snakker byLindgren, og at arbejde og fritiden flyder meget sammen. Det tror jeg også, at vores familier vil sige!"

Katrine: "Vores mors største bekymring, da vi grundlagde byLindgren, var om det ville splitte vores tætte bånd – og i værste fald hele familiens. Men vi kunne slet ikke forestille os at komme i den iituation – og ellers har vi naturligvis underskrevet en helt formel ejeraftale, der kan løse problemerne på den aftalte måde."

Anne: "Jeg synes faktisk ikke det er så hårdt med kombinationen af at være søstre. Tværtimod. Vores mænd og børn er heldigvis gode til at være sammen - for hvis ikke de kunne sammen, spå ville det bestemt blive anstrengende. For vi bruger megen tid sammen!

Men skal jeg nævne en ting, så må det være, at man aldrig har fri. Når vi f. Eks holder “fri” i forbindelse med diverse familiearrangementer, fester og mærkedage mv, så ender vi altid med at tale byLINDGREN® :) Det kan oftest være svært at adskille - men også fordi man tænker, føler og ånder byLindgren 24 timer i døgnet!" 

Hvad er jeres styrker og svagheder i forhold til hinanden? 

Katrine: "Vi får tit at vide at vi er et ret homogent designteam. Vi har samme personlige stil og generelt samme smag, og er begge kreative og stilsikre. Og så ved vi hvad vi absolut ikke kan lide!

Men alligevel er vi meget forskellige – ja, nærmest diametrale modsætninger på nogle områder.  Men netop vores faglige forskelligheder gør os ret stærke sammen! 

Anne er virkelig dygtig til at formgive og visualisere de ideer, jeg hele tiden får. Jeg er sådan én, der får hundrede ideer, og som ønsker lynhurtig eksekvering. Jeg er ret utålmodig og ekstremt tidsoptimistisk. Anne derimod er meget mere realistisk og en fantastisk ”afslutter” på mange af de bolde, jeg kaster op i luften. Hvor jeg er analytisk og bygger mange beslutninger på data og facts, er Anne altid så dejlig pragmatisk med en god mavefornemmelse.

Anne er en ligeledes menneskekender med stor empati – ja, sikkert kva sit arbejde som sygeplejerske. Hun er så god til mennesker og til at tale i telefon – jeg hader til gengæld at snakke i telefon.  Af samme grund er Anne ansvarlig for alt BtB-salg. Jeg er økonom og sådan en kedelig kontortype med teknisk snilde, der kan knuse tal og lave budgetter. Jeg elsker excel-ark og digitale to-do lister, hvorimod Anne foretrækker pen og papir og hundredevis a post-its.

Anne: "Vi har klart forskellige styrker, interesseområder og kompetencer. Som nævnt tidligere, så elsker Katrine at “nørde” bag skærmen - mens jeg klart er mere analog i min tilgang til tingene. Katrine elsker det strategiske og analytiske bag alt - hvorimod jeg meget bedre kan lide omgangen og dialogen med vores forhandlere og kunderne.  Arbejdsfordelingen blev ret hurtig tydelig for os - for det, jeg synes var sjovt, var ikke Katrines spidskompetence og omvendt. Ikke dermed sagt, at vi ikke begge gør mange af de mindre sjove ting. Det er man ligesom nødt til som iværksætter! Men vi ved godt hvem der står for SoMe kontra salg og kold Canvas. :-)

Vi plejer at joke med at Katrine er den corporate type i stiletter, der elsker sin macbook og opstiller alt i et exelark, hvorimod jeg er mere “grounded” og elsker flader sko og min analoge kalender samt diverse post it´s.

Men synes faktisk jeg, at vores forskelligheder er endt med at blive en fælles styrke. Vi komplimenterer faktisk hinanden ret godt."

Katrine: "Sidst men ikke mindst vil jeg nævne, at vi jo selv er mødre til i alt fem børn i alle aldre (0-14 år). Vi ved derfor, hvad overtøj skal kunne klare og hvilke behov og ønsker de forskellige aldre måtte have. Det må da også siges at være en fordel!"  

Hvordan inspirerer I hinanden? 

Katrine: "Det er faktisk et ret godt spørgsmål. Jeg ved faktisk ikke helt, hvordan vi inspirerer hinanden – det har jeg egentlig aldrig tænkt over.

 Anne: "Jeg ved ikke hvordan jeg inspirerer Katrine, men jeg ved hun inspirerer mig ved altid at være klar! Hun er en fighter, der nærmest er utrættelig. Uanset hvad der sker eller hvad vi møder, så får hun lynhurtigt et overblik og kan lægge en plan eller strategi for hvordan vi eksekverer og derved kommer videre. Det er ret fascinerende at kende sådan en!" :-)

Katrine: "Jeg er meget imponeret over Annes evne til at bygge relationer og vinde tillid. Hun er enormt likable, er god til at sælge og overbevise og så har hun en fantastisk evne til at sige ”pyt” og ”videre”. Det er sådan noget jeg prøver at lære mine børn.  Selv er jeg langt mere perfektionistisk, ærekær og fintfølende og jeg kan længe være ked af ting, der er sket, men som vi ikke kan rette op på.

Jeg er inspireret af Annes gå-på-mod og vedholdenhed. Hun er en benhård forhandler, der altid presser prisen og hun tager sjældent et nej for et nej. Hun bliver bare ved. Nogle gange kan jeg synes, at det er helt pinligt – og det ved hun -, men så presser hun bare citronen endnu mere! ;-) Hun gør det altid med et glimt i øjet og er dybest set meget ordentlig. Jeg er vild med den stil!"

Hvad har været jeres største succes sammen i firmaet? 

Katrine: "Umiddelbart ville jeg sige, at vores største success har været, da vi begge gik all-in og arbejdede fuldtid i byLINDGREN®. Det har været en fælles drøm fra start; at stå op hver morgen og arbejde med præcist dét, man allerhelst ville - og selv at kunne bestemme. 

Om lidt flytter vi i nye og større kontorlokaler – et lille byLINDGREN® domicil – i Sæby, som vi glæder os til at indrette og gøre til vores ”nye hjem”. Det bliver helt sikkert en milepæl, vi vil se tilbage på med stor glæde."

Anne: "Den største succes været vores udholdenhed og sammenhold. At vi har kæmpet store og små kampe (sammen) og ikke blot overlevet disse, men tværtimod kommet stærkere ud på den anden side. At vi har holdt hinanden oppe, når modgangen har været størst og formået at drive det til, hvor vi er i dag - og stadig har bevaret det gode forhold til hinanden. Det må klart være den største succes. Det er mega hårdt - men samtidig vildt sjovt! Så vi fortsætter rejsen sammen!" 

 

 

Your video