Regntøj - skal man vælge PU eller polyester?
Vælg det rigtige regntøj til dit barn ☔
Der kan være mange faktorer i spil, når vores børn skal klædes på til udelivet og regnvejret. For hvad er egentligt det bedste regntøj? Hvad skal regntøjet kunne? Og hvilke behov skal det opfylde?
Inden vi kastede os ud i at designe og producere overtøj, havde vi ingen anelse om, hvor kompleks teknisk overtøj egentlig er. Men læs med og bliv lidt klogere - for vi vil så gerne dele ud af vores viden og gøre det lidt nemmere for os forældre at vælge det helt rigtige overtøj.
Det kan diskutereshvorvidt al den tekniske information er mere ”nice-to-know” end ”need-to-know” - for i sidste ende er formålet det samme: vores børn skal holdes varme og tørre i det danske vejr. Her ved byLINDGREN® elsker vi dog at være faktuelle og arbejde med høj gennemsigtighed, så man ved, hvad man får og betaler for.
Åndbart eller vandtæt? - To typer regntøj med hver sine fordele og ulemper
Som noget helt nyt lancerede vi i foråret 2020 vores første bud på regntøj i PU - en forkortelse af polyurethan - i en meget lækker kvalitet. Tidligere har vi kun haft regntøj i en smørblød polyesterkvalitet, da anvendelsesmulighederne med denne kvalitet er større og jakken derfor kan bruges som både den pæne og praktiske - helt i tråd med vores designfilosofi. Det er også derfor, at vi foretrækker at kalde jakkerne i denne kvalitet for en forårs-, overgangs- og regnjakke.
Ikke alt regntøj er lige vandtæt - det afhænger af både kvaliteten og materialet. Oftest er meget vandtæt regntøj ikke (særligt) åndbart, eftersom det er svært at lave meget vandafvisende materialer, der samtidig er meget åndbare. Regntøj i polyester og PU har altså hver sine fordele og ulemper, og nedenfor kan du læse mere om de to forskellige typer.
💧 Regntøj i PU (Polyurethan)
PU er et vandtæt og relativt blødt plastmateriale og dét, de fleste forbinder med regntøj i en klassisk gummikvalitet. PU lægges på ydersiden af regntøjet og holder vandet ude og barnet tør. Det kræver ingen særlig vask eller vedligehold, men kan blot aftørres med en fugtig klud.
Til gengæld er PU regntøj ikke særlig åndbart, hvilket gør at det kan være svært at komme af med kropsvarmen. Der kan derfor dannes kondens under regntøjet, så man kan føles fugtig.


byLINDGREN®s PU-regntøj har et vandsøjletryk på 10.000 mm og svejsede sømme, hvilket tilsammen sikrer et fuldstændig vandtæt produkt. Derudover har regntøjet en lang række funktionelle og moderigtige detaljer som f.eks. elastik ved håndled, aftagelig hætte, en indfarvet tone-i-tone polyesterbagside, indfarvet og vandtæt YKK-lynlås, aftagelige og justerbare gummifodstropper i bukserne samt elastik i livet. Jakke og buks - enten med seler (str. 1-4 år) eller justerbar talje (str. 5 - 8 år) sælges som sæt til både drenge og piger.
👉 Se vores udvalg af regntøj i PU her.
💧 Regntøj i Polyester
I modsætning til PU-regntøj føles polyesterregntøj langt blødere og mere stoflignende. Polyester er et blødt, syntetisk og ofte åndbart materiale, der anvendes til en lang række outdoor-produkter. For at blive vandtæt forsynes det med en vandtæt film på indersiden, mens polyesterstoffets yderside får en vandafvisende behandling. På denne måde vil man undgå at stoffet bliver vådt og tungt af regnen, suge varmen væk fra kroppen og dermed miste en del af sin åndbarhed.
byLindgren benytter naturligvis en overfladebehandling, der fri for flourocarbon, flourstoffer eller bare PFC - et ofte anvendt stof til at imprægnere overfladen på polyster- eller nylon materialer. Som alle andre overfladebehandlinger skal denne regelmæssigt vedligeholdes for at bevare sin funktionalitet.
👉 Du kan læse mere om vask og vedligeholdelse her.
På billedet ovenfor kan man se den vandtætte film på indersiden af polyesterstoffet, som gør materialet vandtæt, samt de tapede sømme ved skulderen. Det er dog normalt ikke synligt, da der i alt byLINDGREN® regntøj er isyet et fint inderfoer for at gøre det mere lækkert og "jakke"-agtigt.
byLINDGREN®s polyesterregntøj har et vandsøjletryk på 8.000 mm, en åndbarhed på 3.000g/m2/24h og tapede sømme. Derudover har det også en række fine og funktionelle detaljer som f.eks. indfarvede reflekser ved skuldrene, aftagelig hætte med skjult stolpelukning og vandtæt YKK-lynlås.
👉 Se vores udvalg af regntøj i Polyester her.
Vandtæthed og vandsøjletryk ☔
“Det skal i hvertfald mindst være på 8.000 mm!” – har du hørt det før? 😊 Ofte vil vi forældre gå efter så højt et vandsøjletryk som muligt fordi vi tænker at det må være lig med en meget bedre jakke. Vandsøjletrykket er ganske rigtigt et udtryk for, hvor store mængder vand en jakke eksempelvis kan holde ude, og det er en meget vigtig faktor at kende til – men ikke altafgørende! Det er også helt essentielt, at alle sømme er holder tæt - og særligt på udsatte steder som skulder og bagdel. Sømmene vil enten forsegles omkring syningerne med specialtape, så de holder tæt eller svejses sammen, så man helt undgår at lave huller i metervaren med en syning. Hvis sømme, nitter, lynlåse mv. ikke er vandtætte, er regntøjet heller ikke – uanset hvor højt et vandsøjletryk regntøjet i øvrigt er mærket med. Så vær altid opmærksom på om alle sømme er enten tapede eller svejsede!
Hvis en jakkes vandsøjletryk oplyses til at være 8.000 mm., vil det sige at der billedligt talt kan stilles en 8 meter høj søjle fyldt med vand ovenpå jakken uden at vandet løber igennem stoffet. Så meget skal der typisk ikke til hos børn, der leger ude i regnvejr. I vores samarbejde med Teknologisk Institut i Taastrup får vi af og til at vide, at det er ”spild af søjletryk” at specificere 8.000 mm, 10.000 mm eller endnu mere, og at overtøj med et vandsøjletryk på 4.000 mm, som er den europæiske standard, vil kunne modstå børns udeleg i både sne- og regnvejr!
Andre mener derimod, at regntøj med et vandsøjletryk på 3-4.000 mm kun er tilstrækkeligt til kortere ture i let regn, mens man bør gå efter et vandsøjletryk på 6.000 mm eller derover, hvis man er ude i længere tid i mere kraftig regn. Andre mener igen, at man skal helt op på 8.000-12.000 mm i vandsøjletryk for at opnå en pålidelig vandtæthed, der kan modstå kraftig regn i få timer eller lidt regn over en længere periode.
Der er altså ret delte meninger om, hvor højt et vandsøjletryk man skal gå efter! Som forbruger og forælder, der gerne vil have det allerbedste til sine børn, skal man i hvert fald være opmærksom på, at høje tekniske egenskaber koster – og det har selvfølgelig indflydelse på prisen på regntøjet. For måske er et højt vandsøjletryk blevet en kommerciel parameter – et stærkt salgsargument - snarere end et egentlig must-have for børn, der leger i det danske regnvejr?!
Åndbarhed 🌬️
En anden væsentlig faktor at tage højde for, når man skal vælge regntøj, er åndbarheden. Åndbarhed måles i MVP = moisture vapour permeability, og angiver, hvor meget vanddamp (sved), der kan trænge ud gennem tøjet ovet et givent tidsrum.
Nu bliver det en smule teknisk, men et eksempel kan være, at en jakke har en åndbarhed på 3.000 gram vand pr. m2 pr. 24 timer. Det betyder i praksis, at et mindre barn med en samlet flade på 1 m2, skal indtage 3 liter væske for at have glæde af en åndbarhed på 3.000. Vi ved som forældre, at børnene skal være en vis alder før de begynder at svede rigtigt – så hvis du køber overtøj til mindre børn, så hav i mente at en høj åndbarhed måske ikke er en fuldkommen nødvendighed, men kan være mere "nice-to-have" end "need-to-have".
Hvis du har flere spørgsmål omkring vores regntøj eller øvrige produkter er du altid MEGET velkommen til at kontakte os. 💌