Annes hybenmarmelade med et strejf af vanilje og citron

Noget af det bedste Anne ved er hybenmarmelade på et ristet stykke brød om sommeren – udover en lækker omgang koldskål som nu også følger med sommerens mange lækre spise. 

En hjemmelavet hybenmarmelade er da også rigtig lækker, især fordi hovedingrediensen kan findes og plukkes i naturen – og så er det bare fedt at spise en marmelade som man har lavet helt fra bunden af. Det er som om at det bare smager bedre. 😉 

Selvom hybenmarmelade ikke er så brugt som det engang har været, er det stadig en af Annes yndlings, og hendes familie sætter da også pris på at få et stykke (friskbagt)brød med denne lækre marmelade på. Eller på pandekagerne... Måske endda som et sødt element på morgen-skyren.  

Vi giver dig her opskriften på Annes hybenmarmelade med et strejf af vanilje og citron.

GÅ PÅ OPDAGELSE I DET DANSKE SOMMERLANDSKAB OG PLUK HYBEN TIL DIN MARMELADE

I juli, august og selv september er det perfekt, at plukke de velsmagende hybenfrugter til din hybenmarmelade. Hyben finder du særligt langs de danske strandkanter, og du kan roligt plukke frit heraf. Skal I skal i sommerhus i sommerferien, eller måske I bor tæt på et smukt område, hvor hybenfrugten er at finde?  

Er det køligt uden for, så på med termotøjet eller forårsjakken og tag dit barn med ud på opdagelse, når der skal plukkes hybenfrugter til marmeladen. På den måde får i en god tur ud af det, og lige pludselig bliver det et fælles, hyggeligt projekt, som kan skabe lidt adspredelse fra strandturen – eller skærmtiden. 🤓 

Pluk gerne de hyben som ikke er alt for bløde og modne. På den måde er kernerne nemmere at fjerne. 

INGREDIENSER – DET SKAL DU BRUGE

300g hyben 

2,5 dl vand 

1 økologisk citron 

175g sukker eller syltesukker (vil I have det ekstra sødt kan du runde op til 200g.) 

1 vaniljestang eller 2 tsk. vaniljesukker  

SÅDAN LAVER DU HYBENMARMELADE MED VANILJE OG CITRON

1) Rens hyben. Skær bund og top af, halver dem og skrab kernerne ud. Se rensetip nederst i denne blogindlæg. Skyl de halve hyben i koldt vand, og dryp af i en sigte. Hak dem groft med en kniv. Den vægt der er angivet, er i renset vægt. Pluk derfor gerne lidt mere for at være sikker på at have nok.

2) Flæk vaniljestangen. Skyld citronen grundigt og riv herefter citronskal. Halver til sidst citronen.

3) Hæld de hakkede hyben i en gryde, og tilsæt vand, revet citronskal og den flækkede vaniljestang. Pres de to halve citroner, så saften blandes i massen. Husk at rengøre for citronkerner.

4) Bring det i kog og skru så ned for varmen. Lad det simre i 15-20 minutter til hyben er kogt bløde.

5) Tag gryden af varmen. Anne er mere til en cremet hybenmarmelade, derfor blænder hun massen med en stavblender. Du kan også vælge at lade være, hvis du er mere til en marmelade med frugtklumper.

6) Tilsæt sukker eller syltesukker, og kog i 5-10 min. mere til du er tilfreds med konsistensen. Hvis den er lidt for tyk til din smag, så kan du tilsætte lidt ekstra vand (husk også, at den bliver lidt tykkere, når den køler af)

7) Hæld hybenmarmeladen på et glas. Lad det køle af. Når det er kølet af, så sættes låg på og marmeladen sættes på køl

Så har du den lækreste hybenmarmelade, som I kan nyde hele sommeren, igen og igen. Nyd den på et ristet stykke brød, på lækre sommerpandekager drysset med bær eller i din morgen-skyr som et lækkert sødt element.  

Tip: Når I alligevel er ude og lukke de fine hybenfrugter, pluk da en masse, så I har til en god omgang frisk hybenmarmelade men også rensede hyben til fryseren, der kan tages op når der skal laves en ny omgang marmelade. 

PLUKNING OG RENSNING AF HYBEN 

De små hybenfrugter er velsmagende og smukke. Faktisk er vi selv så vilde med hyben, at de fine frugter er en del af vores SS23 Eucalyptus Rosehip print, som vores Lille Sigrid termojakke blandt andet bærer.

Hyben indeholder dog en hel masse små gule og hvide frø, der kan klø noget så forfærdeligt. Det er også det, som bliver kaldt kløpulver. Disse skal selvfølgelig fjernes inden man koger marmelade på frugten. 

Du kan fjerne disse frø på mange måder, dog anbefaler vi at I tager et par engangshandsker på og halverer frugterne. Herefter kan frøene fjernes ved hjælp af fingerspidserne.  

Du kan også fjerne frøene igen ved at halvere disse men fjerne frøene med en lille kniv. Dette fungerer især godt hvis dine hybenfrugter ikke er alt for modne. Vi anbefaler dog stadig at I påfører jer engangshandsker for at være på den sikre side.